Så får du utforma din tävling på Facebook

Facebook har endel regler och riktlinjer som man behöver betrakta innan man sätter upp sin tävling. Man behöver tänka på dom, men så länge det inte bryter mot svensk lagstiftning så är det bara att köra på. Tänk på lotterilagen. Den är lite knepig. Men oftast ganska lätt att komma runt. Tävling är också ett ganska brett begrepp.

Facebook har sina så kallade Promotions Guidelines. Det är helt enkelt riktlinjer för hur de vill att du ska använda deras plattform vid tävlingsförfaranden. Man kan säga att de går ut på att du inte ska använda någon funktionalitet som Facebook tillhandahåller för att din tävling ska kunna genomföras. Och en sorts friskrivning för Facebook så de inte kan ställas till svars för tävlingar utförda via Facebook.

 1. Promotions on Facebook must be administered within Apps on Facebook.com, either on a Canvas Page or an app on a Page Tab.
  De säger alltså att tävlingar bara får administreras, och hanteras, via appar på Facebook. Alltså, loggen får inte utgöra din administration och hantering av tävlingen. Eller Foto-appen. Eller något annat Facebook gör.
 2. Promotions on Facebook must include the following:
  a. A complete release of Facebook by each entrant or participant.
  b. Acknowledgment that the promotion is in no way sponsored, endorsed or administered by, or associated with, Facebook.
  c. Disclosure that the participant is providing information to [disclose recipient(s) of information] and not to Facebook.

  Den här delen är den stora friskrivningen. Jag ser dock få, eller ens några, tävlingar som har detta tydligt utskrivet. Men bra att känna till om du vill vara paragrafryttare! Bör väl stå med i tävlingsreglernas finstilta.
 3. You must not use Facebook features or functionality as a promotion’s registration or entry mechanism.  For example, the act of liking a Page or checking in to a Place cannot automatically register or enter a promotion participant.
  Med detta menar dom, som de skriver, att man får inte tävla genom enkla funktioner som att gilla något eller checka in. Även att tagga ett foto går emot den gär riktlinjen. Ungefär som IKEA gjorde. Och det blev ju nedstängt. Men fick tonvis av uppmärksamhet!
 4. You must not condition registration or entry upon the user taking any action using any Facebook features or functionality other than liking a Page, checking in to a Place, or connecting to your app.  For example, you must not condition registration or entry upon the user liking a Wall post, or commenting or uploading a photo on a Wall.
  Återigen, ingen funktionalitet som Facebook tillhandahar får inte användas som medel i tävlingen. Lotterilagen vet jag inte exakt vad den säger. Men det ska ju handla om kunskap för att inte räknas som lotteri. Och det kräver ju ingen direkt kunskap att klicka på gilla eller ladda upp en bild. However, du får tvinga till att gilla sidan för att sedan kunna delta i tävlingen. Eller checka in. Eller ansluta till en applikation. Inget annat får vara ett villkor för att kunna delta i tävlingen.
 5. You must not use Facebook features or functionality, such as the Like button, as a voting mechanism for a promotion.
  Om man hittills inte har förstått att funktionalitet från Facebook -inte- får användas så har man allvarligt dålig uppfattningsförmåga. Men Facebook vill nog göra sina riktlinjer så tydliga som möjligt. Du får alltså inte ha ett gäng gilla-knappar som agerar rösträknare.
 6. You must not notify winners through Facebook, such as through Facebook messages, chat, or posts on profiles or Pages.
  Du får alltså inte enbart meddela vinnarna genom Facebook. Som jag tolkar det får du meddela vilka som vann, men inte enbart via Facebook. Men vad händer om man anger sin @facebook.com-adress som e-mail till exempel?
 7. You may not use Facebook’s name, trademarks [...]  in connection with a promotion or mention Facebook in the rules or materials relating to the promotion, except as needed to fulfill your obligations under Section 2.
  Facebook vill inte att du nämner Facebook i ditt material kring tävlingen, vilket är vrickat. Du vill ju säga att folk ska in på Facebook och tävla! Men om du uppfyller punk 2 i den här listan så är det tydligen inga problem.

Vad riskerar man då om man bryter mot riktlinjerna? Egentligen ingenting. Är du tillräckligt stor kan du säkerligen snacka till dig att få fortsätta, då det ligger i Facebooks intresse att ha stora varumärken på sin plattform. Men det värsta som kan hända är att du får starta en ny sida…

Jag tror på bra idéer och att bra idéer kommer aldrig bli dåliga idéer. Därför, om du har en svinbra idé så kör hårt! Men säg inte att jag sa det.

Disclaimer! Du är ansvarig för vad du gör. Jag har inget ansvar för vad du gör. :)

 • Peter

  Lotterilagen begränsar vilka vinstsummor som får delas ut om Slumpen avgör vinnaren. Om det däremot är en bedömning av en prestation som avgör vinnaren (e g “skriv en slogan”) så är det inte ett lotteri enligt lotterlilagen

 • http://twitter.com/kentos kent cederström

  Ja men precis. Det krävs en motprestation som jag förstått det.