Web design trender 2010

Dags för ett nytt år och även ett nytt årtionde! Dags att trendspotta – eller framtidsforska som det också kallas. Jag har blandat önsketänkande med framtidsforskning. Jag önskar vissa saker och tror vissa saker.

1. Stora headers
Vi ser att stora headers och splash-liknande layouter är på gång. Givetvis ska inte besökaren mötas av en sida som skriker “Kolla på mig!” för att sedan behöva klicka sig vidare. Vad som gör det så spännande är att man på samma sida kan ha flera intryck för besökaren. Användare är inte längre rädda för att scrolla! Stora headers kommer att helt ersätta splashar.

2. Video
Om inte det inte i år blir mer video på sajter med en skön storytelling så vet jag inte när det ska ske. Interaktiv video är något av det bästa som finns på nätet just nu. Om det används rätt i en hel kampanj så blir otroligt kraftfullt. Ett budskap kommer aldrig kunna berättas så som det görs med video och interaktivitet.

3. Färre kampanjsajter
Kampanjsajten är död. Ett kampanjkoncept måste följa övriga kommunkationen och vara en större del av övriga närvaron på webben. Den som bäst driver kampanjer som en del av sin övriga kommunkation har mycket att vinna här.

4. Smartare reklamutrymme
Vi är trötta på stora banners och avbrutna meddelanden. Det här gäller främst kommersiella webbplatser där man ska få fram dels det egna budskapet och dels annonsörens. Det är otroligt viktigt att tänka smart. Annonsörerna måste kräva mer av webbplatserna. Det här är lite varumärkesbyggande också – du vill synas och etablera. Webbplatser som kan erbjuda både och kommer kunna ge annonsörerna det dom vill ha, och därigenom tjäna big bucks (gratis affärsutveckling för diverse mediehus).

5. Mindre flash
Flash kommer bara användas som det var tänkt. För små snygga animationer, för video och för en förhöjd upplevelse. Mindre kundstyrt helt enkelt. jQuery kommer att ersätta mycket av det vi vill göra med flash. I slutet av 2010 kommer det vara spöstraff på de som använder flash för menyer eller innehåll.

6. Mer print
Webben kommer mer och mer likna en tidning eller hur vi layoutar printmaterial, tyvärr. Den här trenden har jag plockat upp genom massa olika bloggar som tar upp trender inför 2010. Det kan kännas som om vi går tillbaka ett steg i kreativitet. Det kommer att göras för att användningen av typsnitt som normalt inte används kommer att kunna användas med hjälp av olika tekniska lösningar så som Cufon. 2010 kommer vi inte att se någon förändring i hur vi ser på webben, utan vi kommer att utöka printens påverkan på webben – tyvärr.

7. Flexibel design
I och med stora headers och mer interaktivitet på sajterna kommer vi att behöva system som hanterar många om-händelser. Det vill säga om vi har en kampanj visa den här annars denna. Om vi har en ny produkt visa detta annars något annat. Flexibel design är också att vi fokuserar mer på det affärsmässiga i en design. Var tittar folk, var klickar dom och förmedlas budskapet? Under 2010 kommer stora sajter att påbörja A/B-tester. Flera år senare kommer vi att göra användar- och expertutvärderingar av våra designer och interaktioner.